Header_01_800x150

Diabij Nieuwsbrief

Welkom bij de nieuwsbrief van Diabij. Hierin vindt je weer informatie over diabetes, handige weetjes, boeken en recensies en nog veel meer....

Het noodnummer van Diabij is 088-1307017

Binnen Diabij is er altijd 1 kinderdiabetesverpleegkundige die bereikbaarheiddienst heeft. Deze dienst gaat in op maandagmorgen 8.30 uur tot de volgende maandag 8.30 uur. Gedurende 1 week is dezelfde kinderdiabetesverpleegkundige dan 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen die niet kunnen wachten. Helaas kan het soms gebeuren dat ze, als u haar belt, net onderweg is en niet direct kanopnemen.

Daarom bij geen contact:
Probeert u het na 10 minuten opnieuw of spreek, als dit kan de voicemail in en noem uw naam en telefoonnummer. Helaas heeft het toestel geen nummermelder. U kunt dus niet teruggebeld worden op nummerherkenning.

Het noodnummer is er altijd voor nood. Zit je tussen 2 afspraken door bij kinderarts of diabetesverpleegkundige niet goed, neem dan vooral eerder contact op. Voorkomen is beter dan te laat zijn. Wacht dus niet lang als je twijfelt aan je instelling.

Mocht je onverhoeds de hulp van een ambulance nodig gehad hebben geef dit dan dezelfde dag of dag erna door aan de dienstdoende verpleegkundige van het noodnummer! Of als dit kan aan je eigen diabetesteam.
Diabij-logo-png
Diabij website!
Heb je de laatste tijd nog gekeken op de site van Diabij? Hier staat veel informatie op over alles wat te maken heeft met diabetes. Voor jou en je ouders dan ook erg interessant om eens te kijken.
Abonneer je op de nieuwsbrief via de site dan krijg je deze elke keer automatisch toegestuurd! Klik hier voor inschrijven!

Diabetes en corona


Nu we een eerste stap zetten naar het 'unlockdownen' in Nederland is het belangrijk te realiseren dat we in een turbulente en bijzondere tijd leven. Dat kan op allerlei manieren een grote impact hebben op kinderen, ouders en andere volwassenen. Nu en in de komende weken/maanden en zelfs jaren. Het is daarom belangrijk om bij deze wijzigingen als het herstarten van school nog steeds goed op elkaar te letten. En eerlijk te spreken over angsten en gevoelens. Dat is soms moeilijk, maar belangrijk. Uiteraard zijn er professionals die daarbij kunnen helpen. Schroom niet daar naar te vragen.

Voor veel kinderen was het best lastig om veel thuis te zijn. Ze misten de vriendjes en vriendinnen en ook zelfs school. Daardoor waren ze ook minder in beweging. Gelukkig kon je wel naar buiten om te spelen of trampoline springen. Heen en weer fietsen naar school en gym op school viel wel weg.

Sommige kinderen hadden daarom ook meer insuline behoefte. Pompstanden of langwerkende moest worden verhoogd. Het lichaam is minder gevoelig voor insuline.

Daarom de volgende tip:
Let extra op als het kind weer naar school gaat en dan dus meer gaat bewegen. Het lichaam kan dan insuline gevoeliger worden en is aanpassen van pomp of pen noodzakelijk!
Overleg gerust met uw diabetesteam hierover.
DiabijCopingWithDia

Diabetes en puberteit

Voor tieners is het extra moeilijk om met hun diabetes om te gaan. Ze hebben daar even helemaal geen zin in en hun bloedsuiker lijdt eronder. Voor ouders is die periode een hele uitdaging. Tegen de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan, regelen ze hun bloedsuiker zelf. De overgang is voor kinderen en ouders vaak lastig. Ouders vinden het moeilijk om hun controle los te laten, zeker wanneer ze zien dat hun puber het niet zo nauw neemt met de zelfzorg.
Te jong alle verantwoordelijkheid bij het kind leggen is overigens niet goed. Betrokken ouders en gedeelde verantwoordelijkheid werken het beste om de tiener te laten wennen aan zelfstandigheid.
Veel pubers hebben grote moeite om tijdens de puberteit hun diabetes onder controle te houden. Niet alleen hormonen maken het dagelijkse leven én de bloedsuikers lastig, maar jongeren worstelen in hun puberteit ook vaak met hun gedrag.

Het hoort er allemaal bij maar het is niet handig. Vergeten om insuline te spuiten, minder meten... Hierdoor hebben pubers hun bloedsuiker minder goed onder controle.
Eetproblemen komen vaker voor bij jongeren met diabetes, en dat ouders dat niet altijd merken. Daarom is het belangrijk om dit samen met de zorgverleners in de gaten te houden.

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 1 op de 7 tieners met diabetes type 1 ernstige depressie- of angstklachten heeft. Erover praten en hulp vragen is belangrijk.
Onderzoekers geven ouders in het algemeen de volgende tips:
  • Een insulinepomp helpt pubers vaak om gemakkelijker en flexibeler hun diabetes te reguleren.
  • Zorg ervoor dat jongeren veel weten over diabetes en het regelen van de bloedsuiker.
  • Maak de puber bewust van het effect van sport en bewegen op de bloedsuikerspiegel.
  • Bedenk samen hoe de zelfzorg beter kan, bijvoorbeeld met hulpmiddelen en geheugensteuntjes.
  • Vertrouwen tussen ouders en kinderen voorkomt dat kinderen liegen over hun bloedsuikerwaarden.
Wanneer pubers hun diabetes minder als een last ervaren, vinden ze het meestal ook minder vervelend om aan zelfzorg te doen. En dat werkt omgekeerd ook. Jongeren die door goede zelfzorg hun diabetes onder controle hebben, krijgen ook minder last van hun aandoening.

Meer tips: mijntienerheeftdiabetes.nl.

Een boodschap van dr Henk Bilo:


Liever een HbA1c dat een paar punten te hoog is, maar wel regelmatig bewegen, dan een strak HbA1c, maar niet of nauwelijks bewegen.
Liever een HbA1c dat een paar punten te hoog is, maar niet roken, dan een strak HbA1c maar wel roken.
Schrik niet van elke hoge bloedglucose, maar kijk naar het totaalbeeld. En realiseer je dat ook de pubertijd ooit overgaat.

Bas van de Goor Foundation

Kijk eens op site van de Bas van de Goor foundation
bvdgfoundation
Bijvoorbeeld een tienersessie:
Deze sessie is voor iedereen die op 2 september tussen 15 en 19 jaar oud is. Als je je inschijft krijg je een link toegestuurd waarmee je via zoom kunt inloggen. We beginnen om 19.30u en ronden uiterlijk 21.30u af.
Bas van de Goor begeleidt de sessie, samen met een coach en een DVK.
Ook bij de JDRF kun je veel terug te kijken webinars over verschillende onderwerpen zoals: sport en insuline pompen. In de zomer worden er ook diverse kampen georganiseerd. Hou de sites in de gaten of het doorgaat of niet. Ook hiervoor kun je kijken op de site van de DVN/sugarkidsclub, JDRF, Basvandegoorfoundation en stichtingkinderdiabetes.

Een hele fijne zomer gewenst!

DiabijZomer
Header_01_800x150
facebook twitter 
MailPoet