Diabij Nieuwsbrief

Welkom bij de nieuwsbrief van Diabij. Hierin vindt je weer informatie over diabetes en wintersport, hyper/hypo informatie en informatie over ons noodnummer.

---

Diabij website!

Heb je de laatste tijd nog gekeken op de site van Diabij? Hier staat veel informatie op over alles wat te maken heeft met diabetes. Voor jou en je ouders dan ook erg interessant om eens te kijken.

Abonneer je op de nieuwsbrief via de site dan krijg je deze elke keer automatisch toegestuurd! Klik hier voor inschrijven!

---

Het noodnummer van Diabij is 088-1307017

Binnen Diabij is er altijd 1 kinderdiabetesverpleegkundige die bereikbaarheiddienst heeft. Deze dienst gaat in op maandagmorgen 8.30 uur tot de volgende maandag 8.30 uur. Gedurende 1 week is dezelfde kinderdiabetesverpleegkundige dan 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen die niet kunnen wachten. Helaas kan het soms gebeuren dat ze, als u haar belt, net onderweg is en niet direct kan opnemen. 

Daarom bij geen contact:

Probeert u het na 10 minuten opnieuw of spreek, als dit kan de voicemail in en noem uw naam en telefoonnummer. Helaas heeft het toestel geen nummermelder. U kunt dus niet teruggebeld worden op nummerherkenning.

Het noodnummer is er altijd voor nood. Zit je tussen 2 afspraken door bij kinderarts of diabetesverpleegkundige niet goed, neem dan vooral eerder contact op. Voorkomen is beter dan te laat zijn. Wacht dus niet lang als je twijfelt aan je instelling. 

Mocht je onverhoeds de hulp van een ambulance nodig gehad hebben geef dit dan dezelfde dag of dag erna door aan de dienstdoende verpleegkundige van het noodnummer! Of als dit kan aan je eigen diabetesteam.

---

Hypo / hyper wat is het verschil? 

Bij een hypo (voluit: hypoglykemie) is het bloedsuiker te laag. Er zit te weinig bloedglucose (bloedsuiker) in je bloed. Je hebt een hypo als je bloedglucose lager is dan 3,9 mmol/l. Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen.

Het omgekeerde van een hypo is een hyper (voluit: hyperglykemie). De bloedsuikerspiegel is dan te hoog, dat wil zeggen boven de 11.1 mmol/l. Een hyper kan ontstaan door te veel eten, te weinig of geen insuline, stress of ziekte.

Wat zijn voor jou de verschijnselen bij een hoge of lage waarde?
Doet het ook iets met je humeur en concentratie?

Een enkele keer een hypo of een hyper hebben, is niet erg. Maar vooral hoge glucosewaarden gedurende langere tijd (maanden) zijn niet goed voor het lichaam.

Ze zorgen op de langere termijn voor schade aan bloedvaten. En dit leidt tot een heleboel diabetescomplicaties op latere leeftijd in bijvoorbeeld de nieren, het hart en de ogen. Maar vooral bij jonge kinderen willen we ook ernstige hypo’s voorkomen.

---

Hoe zit het met je voeten?

Lopen doen we doorgaans zonder er bij na te denken, en ongemerkt kunnen dat kilometers per week zijn. Uw voeten hebben dus heel wat te verduren. Het is dus belangrijk om van jongs af aan je voeten goed te verzorgen.

• Controleer je voeten regelmatig op wondjes, kloofjes of blaren (ook tussen de tenen).

• Draag goede passende schoenen

• Goed afdrogen tussen de tenen

• Nagels niet te kort knippen.

---

Tips voor eten met diabetes tijdens de feestdagen:

• Eet langzaam en geniet echt van het eten.

• Probeer het aantal koolhydraten gelijk te houden aan wat u normaal gesproken eet.

• Sla het ontbijt en de lunch niet over.

• Blijf in beweging. Overdag heeft u wellicht tijd om te sporten, na het eten kunt u een wandeling maken. Door te helpen met opruimen van de tafel bent u in beweging en wordt u niet verleid te blijven dooreten.

• Focus op het genieten van uw vrienden en familie in plaats van op het eten.

---

Een paar tips:

(Sch)ouders: platform van en voor ouders met een zorgkind:
Ouders van een zorgkind hebben vaak dezelfde vragen, die verder gaan dan de beperking of ziekte. Bijvoorbeeld over de gezinssituatie, relaties, opvoeden, zorg delen, loslaten, financiën, ontspanning of combinatie van zorg en werk. Bij Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders kun je als ouders profiteren van elkaars kennis en ervaring. Je vindt op de website schouders.nl onder meer praktische informatie, een serie openhartige filmpjes met ervaringen van andere ouders én een forum.

Facebook: https://www.facebook.com/Schouders
Website: https://schouders.nl/

Onderstaand nog een paar tips voor websites:

Diabij.nl
Sugarfam.nl: voor hoesjes Omnipod
Prikkedief.com
Diabetesfeelgoods.com
Etsy.com
d-support.org
Diacare app: voor afspraakvoorbereiding
Insulinforlife.nl
Pompnet.nl
Stressedout.nl

---