Diabij Nieuwsbrief

Welkom bij de nieuwsbrief van Diabij. Hierin vindt je weer informatie over diabetes, handige weetjes, boeken en recensies en nog veel meer....

---

Diabij website!

Heb je de laatste tijd nog gekeken op de site van Diabij? Hier staat veel informatie op over alles wat te maken heeft met diabetes. Voor jou en je ouders dan ook erg interessant om eens te kijken.

Abonneer je op de nieuwsbrief via de site dan krijg je deze elke keer automatisch toegestuurd! Klik hier voor inschrijven!

---

Het noodnummer van Diabij is 088-1307017

Binnen Diabij is er altijd 1 kinderdiabetesverpleegkundige die bereikbaarheiddienst heeft. Deze dienst gaat in op maandagmorgen 8.30 uur tot de volgende maandag 8.30 uur. Gedurende 1 week is dezelfde kinderdiabetesverpleegkundige dan 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen die niet kunnen wachten. Helaas kan het soms gebeuren dat ze, als u haar belt, net onderweg is en niet direct kan opnemen. 

Daarom bij geen contact:

Probeert u het na 10 minuten opnieuw of spreek, als dit kan de voicemail in en noem uw naam en telefoonnummer. Helaas heeft het toestel geen nummermelder. U kunt dus niet teruggebeld worden op nummerherkenning.

Het noodnummer is er altijd voor nood. Zit je tussen 2 afspraken door bij kinderarts of diabetesverpleegkundige niet goed, neem dan vooral eerder contact op. Voorkomen is beter dan te laat zijn. Wacht dus niet lang als je twijfelt aan je instelling. 

Mocht je onverhoeds de hulp van een ambulance nodig gehad hebben geef dit dan dezelfde dag of dag erna door aan de dienstdoende verpleegkundige van het noodnummer! Of als dit kan aan je eigen diabetesteam.

---

Winter in aantocht?

Met deze tips ga je een zo zorgeloos mogelijke de winter tegemoet.


1. Zorg er altijd voor dat je insuline bij je hebt. Insuline kan niet tegen vorst. Dus bewaar/draag de insuline niet in de jaszak aan de buitenkant of in je rugzak, maar onder je kleren.
2. Als je een pomp draagt, zorg er dan voor dat het infuusslangetje onder je kleding zit. Als het slangetje bevriest, bevriest dus de insuline.
3. Ook de glucosemeter en stripjes kunnen niet tegen vorst. Dus bewaar je glucosemeter ook niet in je rugzak. Je kunt soms wel meten maar de meter geeft dan een verkeerde glucosewaarde aan (veelal een veel te lage waarde). Dus als het vriest en je moet je bloedsuiker meten, ga dan eerst ergens naar binnen.
4. Neem altijd voldoende Dextro Energy mee . Je heb niet altijd gelijk een verkooppunt bij de hand.
5. Zorg dat je altijd een verklaring/kaartje of iets dergelijks bij je hebt je dat je diabetes hebt. Met je insulinepomp kun je overigens rustig door alle poortjes bij winkels ed.

---

Van kinderarts naar internist

De komende jaren ga je stap voor stap leren om zelfstandig met je diabetes om te gaan. Op een gegeven moment ga je van de kinderarts over naar de internist.
Naarmate je ouder wordt, word je steeds zelfstandiger. Hierbij hoort losmaken van je ouders. Studie en werk krijgen een belangrijke rol in het leven. Steeds meer zaken ga je zelf regelen: school, werk, wonen, geldzaken en medicijnen.
Ook in het ziekenhuis wordt geleidelijk aan zelfstandiger. Vanaf ongeveer 16 jaar zal de kinderarts meer met jouw bespreken en minder met je ouders. Volgens de wet mag je mee beslissen over de behandeling als je 12 jaar bent. Bij 16 jaar of ouder bent mag je zelfstandig beslissen over de behandeling.

Ouder worden… met diabetes
Zelfstandig worden is spannend maar ook lastig. Vooral als je ook nog diabetes hebt. Er wordt verwacht dat je zelf keuzes maakt en zelf verantwoording neemt.
Dat roept veel vragen op: wat kan ik zelf, waar heb ik hulp bij nodig, wat moet ik allemaal regelen en wat moet ik doen als het misgaat? Omdat je hierin moet groeien, kun je hiermee geholpen worden door je ouders en het diabetesteam. Zij leren je om stap voor stap wat je zelf kunt doen en hoe alles te regelen rondom diabetes.

De overstap voorbereiden
Om straks “op eigen benen te staan “ moet je goed voor jezelf kunnen zorgen. Je ouders en wij gaan hier actief mee helpen.


Wat verandert er?

We kijken samen wat je allemaal al weet en wordt je bijgespijkerd over de ziekte diabetes en alles wat er bij hoort. Ook zaken als uitgaan, seksualiteit en gebruik van alcohol komen aan de orde.

Geleidelijk aan ga je steeds vaker alleen naar de kinderarts en als je ouders het fijn vinden kunnen ze later aansluiten. Je mag dan vertellen wat er met de kinderarts is besproken maar dat hoeft natuurlijk niet.

Meer informatie?
Kun je lezen in de folder: “sta jij al op eigen benen”?
En op de volgende websites:

www.opeigenbenen.nu
www.dvn.nl
www.sugarkids.nl

---

(Sch)ouders: platform van en voor ouders met een zorgkind 

Ouders van een kind met een beperking of chronische ziekte hebben vaak dezelfde vragen, zoals: Wat vertel ik aan vrienden en familie? Hoe geef ik broers en zussen ook voldoende aandacht? Hoe houden we onze relatie goed? Hoe combineer ik zorg en werk? Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders biedt hiervoor inspiratie met kennis en ervaring van andere ouders.
Delen ervaringen
Bij (Sch)ouders profiteren ouders van elkaars kennis en ervaring. Je vindt er onder meer praktische informatie rondom het hebben van een zorgkind, een serie openhartige filmpjes van ouders én een besloten forum. Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders is een ontmoetingsplek en informatiebron van en voor ouders met een zorgkind. Een website met praktische handreikingen en waar ervaringen worden gedeeld.
Schouders biedt onder meer:
Filmpjes waarin ouders openhartig vertellen over hun leven met hun zorgkind.
Kennisbank met professioneel getoetste informatie over het hebben van een zorgkind. Bijvoorbeeld over het ziekenhuis, school en opvoeden.
Forum voor het delen van ervaringen, vragen stellen en antwoorden vinden.
Gids voor na de diagnose.

Website: www.schouders.nl
Facebook: www.facebook.com/Schouders

Stichting (Sch)ouders is een initiatief van (voorheen) de BOSK en Stichting Kind en Ziekenhuis en is mede mogelijk gemaakt door Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en HandicapNL.

---
Boekrecensie: Suikermoeder

Boekrecensie: Suikermoeder

Suikermoeder van Mariëlle Seegers Suikermoeder is een boek voor ouders van kinderen, die nog niet zo lang geleden de diagnose diabetes hebben gekregen. Niet een boek zoals alle andere boeken op het gebied van diabetes. Het boek geeft geen inhoudelijke en medische informatie , maar is puur gericht op het omgaan met en de emotionele aspecten waar je als ouder …

Meer lezen.

---
SKD - Zomerkamp 2020

SKD - Zomerkamp 2020

Stichting Kinder Diabetes Zomerkamp 2020 Stichting Kinderdiabetes Nederland organiseert van 25 t/m 28 mei 2020 een kinderkamp voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.Het kamp wordt gehouden bij de Stelhoeve in Wemeldinge. 

Meer lezen.

---

Een paar tips:

(Sch)ouders: platform van en voor ouders met een zorgkind:

Kijk ook regelmatig op de Facebook pagina van Diabij. Hier vindt je veel actuele informatie zoals activiteiten van Sugarkids, nieuwe ontwikkelingen op gebied van diabetes en andere interessant nieuws.

Al gehoord over D-support? Misschien iets voor jou? Je kunt er gebruik van willen maken of aanbieden als oppas. Kijk op: d-support.org

Onderstaand nog een paar tips voor websites:

Diabij.nl
Sugarfam.nl: voor hoesjes Omnipod
Prikkedief.com
Diabetesfeelgoods.com
Etsy.com
Diacare app: voor afspraakvoorbereiding
Insulinforlife.nl
Pompnet.nl
Stressedout.nl

www.diastuff.de

---