Diabij Nieuwsbrief

Welkom bij de nieuwsbrief van Diabij. Hierin vindt je weer informatie over diabetes en wintersport, hyper/hypo informatie en informatie over ons noodnummer.

---

Diabij website!

Heb je de laatste tijd nog gekeken op de site van Diabij? Hier staat veel informatie op over alles wat te maken heeft met diabetes. Voor jou en je ouders dan ook erg interessant om eens te kijken.

Abonneer je op de nieuwsbrief via de site dan krijg je deze elke keer automatisch toegestuurd! Klik hier voor inschrijven!

---

Het noodnummer van Diabij is 088-1307017

Binnen Diabij is er altijd 1 kinderdiabetesverpleegkundige die bereikbaarheiddienst heeft. Deze dienst gaat in op maandagmorgen 8.30 uur tot de volgende maandag 8.30 uur. Gedurende 1 week is dezelfde kinderdiabetesverpleegkundige dan 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen die niet kunnen wachten. Helaas kan het soms gebeuren dat ze, als u haar belt, net onderweg is en niet direct kan opnemen. 

Daarom bij geen contact:

Probeert u het na 10 minuten opnieuw of spreek, als dit kan de voicemail in en noem uw naam en telefoonnummer. Helaas heeft het toestel geen nummermelder. U kunt dus niet teruggebeld worden op nummerherkenning.

Het noodnummer is er altijd voor nood. Zit je tussen 2 afspraken door bij kinderarts of diabetesverpleegkundige niet goed, neem dan vooral eerder contact op. Voorkomen is beter dan te laat zijn. Wacht dus niet lang als je twijfelt aan je instelling. 

---

Hypo / hyper - wat is het verschil?

Weet jij wat je moet doen bij hoge of lage bloedsuikers? Soms is het goed om je kennis weer eens op te frissen.
Een paar test vragen:

• Wat is de grens voor een goede bloedsuiker zowel hoog als laag.

• Wat is een goede reactie bij een lage waarde? Wat neem je?

• Wat kan een reden voor een hoge waarde zijn?

Voor de antwoorden kijk op de site van Diabij! Ga naar het kopje hypo en hyper aan en je bent weer op de hoogte.

www.diabij.nl

---

Wintersport

Ga je komende tijd op wintersport? Met deze 11 tips ga je een zo zorgeloos mogelijke skivakantie tegemoet.

1. Zorg er altijd voor dat je insuline bij je hebt op de piste. Insuline kan niet tegen vorst. Dus bewaar/draag de insuline niet in de jaszak aan de buitenkant of in je rugzak, maar onder je kleren.

2. Als je een pomp draagt, zorg er dan voor dat het infuusslangetje onder je kleding zit. Als het slangetje bevriest, bevriest dus de insuline.

3. Ook de glucosemeter en stripjes kunnen niet tegen vorst. Dus bewaar je glucosemeter ook niet in je rugzak. Je kunt soms wel meten maar de meter geeft dan een verkeerde glucosewaarde aan (veelal een veel te lage waarde). Dus als het vriest en je moet je bloedsuiker meten, ga dan eerst ergens naar binnen.

4. Als je gaat skiën of snowboarden verbruik je veel energie. Over het algemeen heb je dan ook minder insuline nodig. Zet je basaal in de insulinepomp wat lager met tijdelijk basaal en bolus zo nodig minder bij de maaltijden. Als je spuit kun je vaak je langwerkende insuline verlagen. Overleg dit vooraf met je diabetesverpleegkundige.

5. Neem altijd voldoende Dextro Energy mee (of AA drank) op de piste. Je heb niet gelijk een verkooppunt bij de hand. Ook handig om wat extra eten mee te nemen bijv. boterhammen/koeken.

6. Zorg dat je altijd een verklaring/kaartje of iets dergelijks bij je hebt je dat je diabetes hebt. Met je insulinepomp kun je overigens rustig door alle poortjes bij de skipiste.

7. Denk er tijdig aan om een reisverklaring aan te vragen bij je behandelaar. Die heb je nodig als je naar het buitenland gaat. Deze verklaring is ook altijd handig als je in het buitenland insuline nodig hebt, want hiermee kun je in een buitenlandse apotheek toch nog insuline halen.

8. Over het algemeen zijn de bergen in Europa niet zo hoog dat de bloedsuikers hierdoor beïnvloed worden. Wel kan het zijn dat je door de kou al lagere bloedsuikers krijgt, wat door inspanning verder versterkt wordt. Let erop dat de hele dag buiten intensief bezig zijn kan doorwerken in de nacht.

9. Je infusie set kan sneller loslaten door de inspanning, neem dus voldoende infuusmaterialen mee.

10. Neem voldoende stripjes mee omdat je beter extra kunt meten dan niet meten.

11. Ga nooit alleen op de piste. Neem altijd een “buddy” mee voor het geval dat......


Voor meer info kun je ook kijken op deze website:
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/verhalen/slim-sporten-met-diabetes-type-1

---

Nog even dit:

Denk eraan dat je insuline als het bevroren is geweest niet meer werkt.
Daarom geen insuline in je tas op de fiets als het vriest.

---

Een paar tips:

Facebook Diabij

Kijk ook regelmatig op de Facebook pagina van Diabij. Hier vindt je veel actuele informatie zoals activiteiten van Sugarkids, nieuwe ontwikkelingen op gebied van diabetes en andere interessant nieuws.

Wist je van het bestaan van D-support? Kijk eens op de site: https://d-support.org/
Misschien iets voor jou? Je kunt er gebruik van willen maken of aanbieden als oppas.

Tip voor een leuk site:
https://www.diabetesfeelgoods.com

---