Boekrecensie: Suikermoeder

geplaatst in: Boekrecensies, Home, Nieuws | 0
Suikermoeder van Mariëlle Seegers

Suikermoeder is een boek voor ouders van kinderen, die nog niet zo lang geleden de diagnose diabetes hebben gekregen. Niet een boek zoals alle andere boeken op het gebied van diabetes. Het boek geeft geen inhoudelijke en medische informatie , maar is puur gericht op het omgaan met en de emotionele aspecten waar je als ouder mee te maken krijgt na de diagnose. Hoe om te gaan met het feit dat je kind ineens een chronische ziekte heeft.

In het boek vertelt Mariёlle openhartig welke emoties en gevoelens er los kwamen zo vlak na de diagnose. Ook andere ouders vertellen over hun emoties en gevoelens aan de hand van kleine voorbeelden. Vervolgens worden deze gevoelens en emoties door GZ-psycholoog Karlijn Kindt in een theoretisch kader geplaatst en worden er praktische tips gegeven hoe hier om te kunnen gaan.

Het onbegrip van de omgeving, de invloed welke een kind met diabetes heeft op eventuele broertjes en zusjes, maar ook op de relatie tussen beide ouders. Loslaten van je kind(eren) is vaak een moeilijk punt voor ouders waarbij verschillende gevoelens en emoties een rol spelen, diabetes geeft een andere betekenis aan loslaten. Kan mijn kind nog wel logeren of kan ik mijn kind alleen buiten laten spelen, het eerste schoolreisje en zo zijn er nog veel meer activiteiten te bedenken waarbij loslaten een belangrijk punt van aandacht is, maar hoe doe je dat als je kind diabetes heeft?? En dan is er natuurlijk ook nog de school, daar brengt je kind de meeste tijd door. …

Ook is er aandacht voor de toekomst en de hoop op genezing . Als ouder ben je altijd bezig om de bloedsuikerwaardes zo stabiel mogelijk te houden. Je kind een leven te gunnen als alle andere kinderen, maar met de nodige aanpassingen. Niet het leven van je kind en het gezin aanpassen aan de diabetes, maar de diabetes inpassen in je dagelijkse gezinsleven.

Uiteindelijk beschrijft de schrijfster dat je na verloop van tijd vertrouwen krijgt en best trots mag zijn op jezelf als ouders dat je het toch maar weer allemaal voor elkaar hebt gekregen.

Kortom een boek, die de rollercoaster van emoties en gevoelens beschrijft het eerste jaar na de diagnose en ouders praktische handvatten geeft hoe om te gaan met alle emoties en gevoelens van machteloosheid. Een boek vol herkenning en erkenning wat steun kan geven aan ouders, die geconfronteerd worden met een kind die de diagnose diabetes krijgt.

Mariёlle Seegers is journaliste en moeder van twee kinderen, waarbij haar dochter op haar vijfde de diagnose diabetes type 1 kreeg. Suikermoeder is haar eerste boek. Openhartig heeft ze haar leven als moeder van een kind met diabetes beschreven.

Suikermoeder is verkrijgbaar bij bol.com en kost € 21,95

Gepubliceerd in Diabetespro, jaargang 33, nr2, mei 2018
Recensie door: Tammy Faassen